Informacja o plikach Cookie

W celu zapewnienia Państwu usług na najwyższym poziomie, w ramach naszej witryny stosujemy pliki Cookies.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących plików Cookie oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.

Rozumiem, akceptuję  Chcę się dowiedzieć więcej

Tarcza Szkoła Podstawowa
im. Karola Wojtyły
w Radlinie

Odwiedziny

Dziś: 60
Wszystkie: 692410311

Spotkanie z przedstawicielami ARR w Kielcach

Dnia 30 września 2013 roku  Szkołę Podstawową im. Karola Wojtyły w Radlinie odwiedzili przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego Oddziału Terenowego w Kielcach:      

pani Agnieszka Duda – Kierownik Sekcji Informacji i Promocji, pani  Magdalena Pedrycz – Starszy Referent z Sekcji Informacji i Promocji oraz pan Pawłem Ptaś – szef kuchni Restauracji Monte Carlo w Kielcach.Od kilku lat Agencja Rynku Rolnego realizuje dwa programy skierowane do najmłodszych beneficjentów: „Owoce w szkole” i „Szklanka mleka”, dzięki którym dzieci otrzymują mleko, owoce, warzywa i soki w szkole. Tym razem spotkanie zorganizowano w ramach Kampanii ARR OT Kielce dotyczącej promocji rynku zdrowych produktów oraz kształtowania właściwych nawyków żywieniowych. Warsztaty edukacyjno – kulinarne  pod hasłem  „I dziewczyny i chłopaki pragną poznać nowe smaki” były skierowane do najmłodszych uczniów klas I –III.

Podczas prezentacji multimedialnej, którą prowadziła pani Agnieszka Duda, dzieci utrwalały zasady zdrowego odżywiania. Poznawały różne produkty, które zawierają cenne dla prawidłowego rozwoju witaminy i składniki mineralne. Kolorowa piramida żywieniowa natomiast podpowiedziała im,  których produktów powinny dostarczać swojemu organizmowi najwięcej, a których najmniej. Dzieci za pomocą różnych zmysłów odgadywały nazwy owoców i warzyw. Miały możliwość wykazać się wiedzą, rozwiązując „zdrowe” zagadki.

Po zajęciach edukacyjnych nadszedł czas na zajęcia kulinarne. Każda z klas, pod czujnym okiem kucharza – pana Pawła Ptaś,  miała do wykonania inne zadanie. Dzieci z klasy I zmagali się z wykonaniem koreczków, uczniowie klasy II przygotowywali sałatkę owocową, natomiast uczniowie klasy III komponowali zdrowe i kolorowe kanapki. Następnie wszyscy degustowali przygotowane wcześniej smakołyki.

Na zakończenie każdy uczestnik warsztatów został nagrodzony upominkiem ufundowanym przez ARR OT Kielce. Dzieci dostały puzzle przedstawiające piramidę żywienia, znaczki odblaskowe w kształcie gruszki i jabłka oraz plan lekcji.

Spotkanie to stało się okazją do ciekawej nauki przez zabawę. Nawet najmłodsi wiedzą, że warzywa, owoce, soki i przetwory mleczne są modne, a zdrowe nawyki to inwestycja w przyszłość.

Agnieszka Luśnia

Obejrzyj galerię